2024. április 18.
Itt elmondhatja véleményét az Alföldi-ügyről - szavazás!

Itt elmondhatja véleményét az Alföldi-ügyről - szavazás!

Minden jegy elkelt a Zalaszentgróti Városi Művelődési Központba, ahol március 24-én Veiszer Alinda fog beszélgetni Alföldi Róberttel. Az eseménynek politikai felhangoktól sem mentes előzmények után lett házigazdája a város.

A rendezvény nem "egyenes úton" jutott el Zalaszentgrótra. Ahogyan cikkében a 24.hu megírta, a színész-rendező-színigazgató eredetileg az Egerszegi Páholy kulturális sorozatban szerepelt volna a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Előre kérték, hogy ne legyen az előadásában politikai tartalom, amelyet a művész vállalt is, a jegyek 80 százaléka pedig már az első pár napban elkelt. Ehhez képest a műsort négy nappal a meghirdetése után törölték, mert - mint a hírportál fogalmaz - "Vigh László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője erre utasította a polgármester Balaicz Zoltánt, aki korábban a szervezőknek rábólintott Alföldi meghívására."

Erre utalt Alföldi is a témában írt Facebook-bejegyzésében, amikor úgy fogalmazott,

"Pillanatokon belül kiderült, hogy a parlamenti képviselő tiltotta le az estet."

Alföldi beszámolt arról is, hogy civil összefogás indult a zalai megyeszékhelyen annak érdekében, hogy más helyszínen, de a városban kerüljön sor a beszélgetésre, ám - mint írta -, kapott egy levelet, amely szerint "nincs olyan hely Zalaegerszegen, amit bérbe mernének adni, hogy megtartsák az eseményt. Sem szálloda, sem étterem, sem téli kert, sem semmilyen nagyobb helyiség. Mert félnek, mert megfenyegették őket, mert nem merik."

Vitathatatlan, hogy Alföldi Róbert megosztó személyiség. Számos megnyilvánulását tartották sokan provokációnak, vagy a provokáció határát igencsak súrolónak. Sokan szólaltak fel azok, akik sértve érezték magukat, mások viszont nagyra tartják a színész-rendezőt, és azonosulni tudnak az általa képviselt szellemiséggel, életfelfogással.

A konkrét üggyel összefüggésben viszont talán az az egyik legfontosabb kérdés, hogy demokráciafelfogás, véleménynyilvánítás szabadsága szempontjából milyen üzenete van annak, ha egy, az aktuális kormánypárttal nem szimpatizáló közéleti személyiség politikai nyomás miatt nem fejtheti ki véleményét egy adott városban.

(Nyitókép: Facebook/Alföldi Róbert hivatalos oldala)

Szavazzon!

 

Alföldi Róbert Zalában

Ön általában aggályosnak tartja, hogy egy közszereplőt politikai szempontok alapján ne engedjenek szerepelni egy város közpénzből fenntartott intézményében?


  • 88.5%
    88.5%

  • 9.7%
    9.7%
Szavazatok száma: 889

Megosztás