2024. április 24.

Boldoggá avatták Brenner Jánost Szombathelyen

Kedden avatták boldoggá Brenner János katolikus papot, aki vértanúhalált halt 1957 decemberében. A boldoggá avató szentmisét Angelo Amato bíboros celebrálta, aki az Apostoli szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa.

Brenner Jánost papi szolgálata teljesítése közben, az utcán ölték meg harminckét késszúrással, meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket igyekeztek minél inkább a templomok falai közé szorítani.

A boldoggá avatási szertartásra több mint tizenötezer résztvevőt vártak a szervezők. A latin nyelvű szentmise elején a bíboros felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyben az egyházfő engedélyezte Brenner János egykori rábakethelyi káplán boldoggá avatását. A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéjét – a szegycsontjának egy darabját – egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentbeszédében arról beszélt, hogy Brenner János nem akármilyen gyilkosság vagy baleset áldozata lett, hiszen szolgálat közben érte a támadás, így az oltáriszentség vértanújaként hunyt el. Azt is hozzátette, holttestére úgy találtak rá, hogy a kihűlt balkeze még szorította azt az oltáriszentséget tartalmazó tarsolyt, amit a szíve fölött hordott. Beszédében úgy fogalmazott: „Nyugat-Magyarország szenteket termő vidék. Már 303-ban a Diocletianus-féle keresztényüldözés során itt halt vértanúhalált Szent Quirinus, itt született 316-ban Szent Márton, az európai szent, itt élt Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa és ennek a földnek a szülötte Mindszenty József bíboros is.”

A szentmise végén Angelo Amato bíboros arról beszélt, hogy Boldog Brenner János az evangélium szerinti életre nevelte a fiatalokat, arra, hogy legyen tisztelettel felebarátaik iránt, segítsék a rászorulókat, dolgozzanak a társadalom és a család egységéért.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.