2021. december 5.
Veszélyben érzik magukat a bucsuiak

Veszélyben érzik magukat a bucsuiak

Hatalmas felháborodást keltett a faluban egy mobiltelefon-átjátszó torony, amit a lakosok megkérdezése nélkül a házak közvetlen közelébe építettek.

A hatszáz lakosú településen nagyon rossz a telefonos lefedettség, amit a falu vezetése úgy próbált megoldani, hogy a temető mellé felépítettek egy mobiltelefon-átjátszó tornyot. Azonban sokak szerint ez inkább a probléma forrása.

Néhány felháborodott lakos szerint ugyanis az állomástól pár tíz méterre lakik, pedig ők úgy tudják, hogy ilyen tornyot legalább másfél kilométerre a település határától lehet csak elhelyezni, egészségügyi kockázatok miatt.

Az ott élők egy része fél a sugárzástól, féltik a gyermekeiket. Emellett attól is, hogy az ingatlanjaik így elértéktelenednek, hiszen egy ilyen torony közvetlen szomszédságába senki nem akar beköltözni. Elmondásuk szerint többször próbáltak már párbeszédet kezdeményezni a polgármesterrel, de érdemben egyszer sem tudtak tárgyalni az építkezésről, és a fennálló problémáról. Ráadásul az is felháborodást keltett a falu lakosságában, hogy a területért, amelyen a torony áll, havi 34 ezer forintot fizet a szolgáltató, ami sokkal kevesebb, mint egy bucsui albérlet.

Horváth Tímea, a település polgármestere egy 2016-os képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy az egyik távközlési szolgáltató ideális önkormányzati területet keres, ahol felállíthatnának egy átjátszótornyot. A temető melletti terület magaslaton fekszik, így alkalmasnak találták a vétel szempontjából. Az építkezés végül 2018. januárjában kezdődött, a lakosokat azonban egészen idáig nem értesítette senki, az építkezéseken dolgozó munkásoktól tudták meg, hogy mi történik. A polgármester bizonyítottan a képviselő-testület által átruházott hatáskör nélkül döntött, amit a Vas Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárása állapított meg, ami így jogszabályellenesnek minősül.

A lakosok egyetértenek abban, hogy a település számára előnyös a fejlesztés, szükség van az átjátszótoronyra és egy tisztességes bérleti díj jól jöhet. Azonban így, hogy a megkérdezésük nélkül, a közvetlen közelükben építették fel a tornyot, ami negatív hatással lehet az egészségükre és az ingatlanárakra, nem tudják elfogadni. Pedig elmondásuk szerint lett volna lehetőség rá, hogy megfelelő távolságban építsék fel.

Megosztás

Télen is fitten? Lehetséges!

Hello Mozaik

Télen is fitten? Lehetséges!

  • 2021.11.21

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha korábban nem sportoltunk rutinszerűen.

Mit együnk ősszel?

Hello Mozaik

Mit együnk ősszel?

  • 2021.11.7

Ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük.