2024. április 20.

Lézersugárral is lehet már telefont tölteni

A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan módszert hoztak létre, melynek segítségével lézersugárral töltötték fel okostelefonjukat. Ráadásul ugyanolyan gyorsan, mint egy szabványos USB kábellel.

A mai okostelefonok akkumulátorainak átlagos élettartama napi 10-14 óra. A vezeték nélküli töltés már régóta az Apple használóinak kívánságlistáján szerepel, így az AirPower új lézeres töltőjének márciusi piacra dobását milliárdok várják türelmetlenül.

 

Nem veszélytelen játék

A kutatók egy olyan vékony tápegységet telepítettek az okostelefonok hátuljára, amin keresztül a lézersugár energiával töltheti fel az akkumulátort. A fejlesztőcsapat a felhasználók védelmére egy 3D-s nyomtatású fényvisszaverőt is épített a tápegységhez, ami emberek közeledtére automatikusan leállítja a lézersugarat. A kiegészítőt egy hűtőegységgel is ellátták, ami eloszlatja a lézer által termelt felesleges hőt.

Az okostelefon az újításnak köszönhetően az emberi fül által nem hallható, magas frekvenciájú akusztikus „csipogást” bocsát ki, így jelzi pontos helyzetét a lézeres töltőállomás felé. Ha a telefon egy asztalon vagy egy sima felületen fekszik, a töltő automatikusan bekapcsol.

A lézersugár két watt energiát sugároz, az energia pedig egy tizenöt négyzetméteres területen belül képes feltölteni a készülékeket - számolt be a találmányról az amerikai Forbes.

 

 

Megosztás