2024. április 19.
Víz és áram nélkül működő WC-ket terveztek

Víz és áram nélkül működő WC-ket terveztek

Jövőre környezetbarát vécék ezreit juttathatják el azok számára, akik áram és víz nélkül élnek. A szerkezet ráadásul még a szennyvizet is megtisztítja.

A Chivas Venture projektversenyén induló Water Labs tervezete globális viszonylatban érhet el változásokat: a falvakban és a városokban is megoldást kínál azoknak, akik nehézségekkel küzdenek a hulladékkezelés és vízvezetékrendszer leterheltsége, vagy hiánya miatt.

 Ma 2,6 milliárd ember él tisztasági szempontból biztonságosnak tekinthető vécé nélkül, és mivel a betegségek 80 százalékát a rossz higiénia okozza (az ősi törzsek, a mélyszegénységben élők és a menekültek sem jutnak hozzá normális egészségügyi ellátáshoz), a megoldás egyre sürgetőbbé válik világszerte.

 A Water Labs épp ezért egy alacsony költségvetésű, bárhol felállítható, kompakt, környezetbarát vécé kialakításán dolgozik, ami beépített polimer hártyájának köszönhetően képes elpárologtatni a szennyvíz 95 százalékát. A vécé használóinak nincs szüksége kiépített vízvezetékrendszerre, hiszen a vécé magától „beszippantja” a hozzáadott tartalmat.

 

Úgy működik, mint egy szivacs

A hártyák úgy viselkednek, mint egy szivacs: felszívják a folyadékot és felgyorsítják a párologtatás folyamatát – mindezt anélkül, hogy energiát vagy hőt használnának el. A felszabaduló gőz tiszta vízgőz, hiszen a baktériumokat tartalmazó részét hermetikusan magában tartja a hártya.

 A módszernek köszönhetően a vécéket egy hónap alatt egyszer vagy kétszer kell „kitakarítani”, ráadásul a szennyvizet is megtisztított formában küldi vissza a természetbe.

 A vécék telepítése még az idei évben várható, a projektvezetők három kísérleti partnerséget is kötöttek: az Egyesült Államokba, Közép-Amerikába, valamint a Közel-Keletre és Észak-Afrikába is szállítanak a költségtakarékos vécékből.

 A projekt honlapján adományokat is elfogadnak. A projekt vezetői szerint a finanszírozás lehetővé tenné számukra azt, hogy 2019 végéig 10 ezer családhoz juttassanak el működő vécéket.

(via inhabitat)

Megosztás