2024. április 19.
Jövőre kezdődhet a paksi bővítés

Jövőre kezdődhet a paksi bővítés

A Paks II. beruházás érdemi munkái előreláthatóan 2019 végén, 2020 őszén kezdődhetnek - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt.

Kiemelte, addig is mintegy 80 létesítményt, műtárgyat kell megépíteni, hogy a főépület építését kiszolgálják.

Az engedélyeztetéssel kapcsolatban Süli János közölte, hogy a két nagy - a környezetvédelmi és a telephelyi - engedély már jogerős, a főépület építésének megkezdéséhez szükséges létesítési engedély megszerzéséhez szükség munka az idei év fontos feladata lesz.

Szólt arról, hogy a május 14-16. között Szocsiban tartott Atomexpo rendezvényen egyeztetett a Roszatom vezetőivel, áttekintették a Paks II. beruházás eddigi munkáit, és azt, mit kell a további együttműködés során megvalósítani.

A Roszatom vezérigazgatója a szocsi expón elmondta, eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben, továbbá kiemelte, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős.

Süli János elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű jelenleg is működő 4-es blokkja a napokban megkapta a 20 évre, 2037 végéig szóló üzemidő hosszabbítási engedélyt.

A Paks II projektben két új, egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű blokk épül, a tervek szerint 2026-ban, illetve 2027-ben kezdhetik meg a termelést. Kormányközi megállapodás alapján Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós (a jelenlegi árfolyamon mintegy 3150 milliárd forint) hitelkeretet biztosított Magyarországnak, ami a Paks II projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi.

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.