2024. április 30.
Sokan vágynak otthonra, de kevés a bérlakás

Sokan vágynak otthonra, de kevés a bérlakás

Változásokra van szükség a szombathelyi bérlakáspiacon.

Az elmúlt 8 évben a vasi megyeszékhelyen egyetlen állami vagy önkormányzati bérlakás sem épült. Pedig hatalmas igény lenne rá: egyrészt a helybelieknek, másrészt a városba érkező munkavállalóknak nagy szüksége lenne megfizethető otthonra. A jelenlegi jövedelmi viszonyok közepette erre azonban nincsen sok esélyük, hitel nélkül évtizedekbe telik, amíg összeszedik a szükséges pénzt. Az albérletre kifizetett összegek miatt ez az idő még hosszabb lesz.

Erre a problémára hívta fel a figyelmet Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. A politikus megjegyezte, pártja programjának egyik kulcseleme a fiatalok és a fiatal magyar családok számára való otthonteremtés, amelyhez már előkészített csomaggal rendelkeznek.

Mint ismertette: ma Szombathelyen egy önkormányzati bérlakásra 136(!) jelentkező jut, mindez pontosan jelzi az igényeket.

A tervei szerint a Jobbik tömeges bérlakás-építési programot indítana el, amivel egyfelől hazai és helyi vállalkozóknak, beszállítóknak biztosítanának kiváló lehetőségeket, másrészt a lakásra váró fiatalok a mostani piaci ár feléért, harmadáért jutnának hozzá az első otthonukhoz.

A bérlők pár év alatt a befizetett bérleti díjuk egyfajta önkéntes törlesztőrészletté való alakításával akár tulajdonjogot is szerezhetnének. Mindez jótékony változásokat indítana el a bérlakáspiacon.

A program anyagi fedezetéről szólva rávilágított, hogy a részben osztrák, illetve korábbi magyar példák alapján kidolgozott bérlakás-építési program már néhány stadion árából, 50-60 milliárd forintból elindítható lenne.

A Jobbik az építésben kifejezetten a magyar és ezen belül a helyi cégekre számít, mert nem szeretnék azt, hogy megismétlődjön a Haladás-stadion példája, amikor is a gigaberuházáshoz csak a baráti vállalatok fértek oda, illetve a költségeket egyéb szempontok határozták meg.

„Ha megnézzük, hogy mit cselekedtek Szombathelyen a két ciklus alatt, akkor tisztán látszik, hogy nem a fiatalokkal, családokkal a jövővel az életkörülmények javításával voltak elfoglalva. Lakások helyett plakáterdőt építettek, tettek helyett folyamatosan kampányoltak” – fogalmazott a Jobbik képviselőjelöltje.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.