2019. április 21.
Nyolc nagyobb kulturális rendezvény lesz nyár végéig Szombathelyen

Nyolc nagyobb kulturális rendezvény lesz nyár végéig Szombathelyen

Nyolc kiemelt tavaszi és nyári nagyrendezvénnyel készül az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ. 

A kínálatot egyszerre jellemzi a jól bevált és közkedvelt programokhoz való ragaszkodás és a kulturális gazdagság. Pozitívuma, hogy minden korosztályt, a város összes polgárát megcélozza - emelte ki a szervezők munkáját méltatva Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere.

 

Prieger Szabolcs, az AGORA igazgatóhelyettese a részletekről szólva elmondta: egyfajta nyitórendezvénynek is tekinthető május 18-án az Európai Quadrille Táncfesztivál, amelynek kizárólagos magyarországi helyszíne évek óta Szombathely. Európai kezdeményezésre, ezen a napon pontosan délben, mindenütt francia négyest táncolnak a diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére. Szombathelyen idén 300 diák vesz részt a közös táncban. Hozzáfűzte, ebben az évben is kiemelten készül az AGORA május utolsó vasárnapjára, amikor városi gyermeknapi forgataggal várják a családokat, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, színpadi programokkal és filmvetítésekkel kedveskedve nekik.

 

Ismertetése szerint június 9-én szombatonrendezik meg Szombathelyen az 53. Savaria Nemzetközi Táncversenyt, amely idén tíztánc világkupa is lesz. Június 16-án ismét lesz Szombathelyen Bloomsday, amelyen James Joyce alakját és szombathelyi vonatkozásokkal is rendelkező világhírű regényét idézik fel. A tervek szerint az idén az Ulysses lapjaiból építenek majd a város főterén labirintust, de nem marad el a szokásos porcukorral való pecsételés sem.

 

A legnagyobb tömegeket megmozgató nyári rendezvények egyikét, a Szentivánéji vigasságokat idén kétnaposra tervezik június 22-23-án, amelynek kiemelkedő eseménye lesz a szombat esti Magna Cum Laude-koncert. Újdonság, hogy az Emlékmű-domb tetején felállítanak egy óriáskereket, amelyről nagyszerű kilátás nyílik majd a városra - fűzte hozzá az igazgatóhelyettes.

 

Szintén újdonság, hogy először szerepel az AGORA nyári kínálatában a június 26-28. között zajló Lamantin Jazz Fesztivál, amelynek egyik fő helyszíne lesz az AGORA Művelődési és Sportház. Prieger Szabolcs szólt arról is, hogy a június 30. és július 15. között a Ferences-kertben egy 600 négyzetméter alapterületű sátorban 15 négyzetméteres ledfal segítségével követhetik a foci világbajnokság eseményeit a szurkolók, valamint július 6-7. között első alkalommal rendeznek Szombathelyen Food Truck Showt, amelyen street food ételek készítőinek legjobb képviselői vesznek majd részt. Elmondta, hogy augusztus 3-4. között a szombathelyi Csónakázó tavon ismét megrendezik majd a sárkányhajó fesztivált és a közönség figyelmébe ajánlotta az AGORA által szervezett nyári táboraikat is.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.