2024. április 23.
Árad a Rába

Árad a Rába

Több magyarországi folyószakaszon árhullám vonul le - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

 

Mint kifejtették: egy magassági hidegörvény és egy sekély ciklon révén az elmúlt öt nap során az ország legnagyobb részén jelentősebb csapadék hullott. A szerda reggel 8 óráig lehullott csapadék mennyisége a nyugati határnál helyenként meghaladta a 60, a délkeleti határ mentén megközelítette az 50 millimétert. Szerdán a délutáni órákban a Rába vízgyűjtőjén újabb záporok, zivatarok alakultak ki a vízgyűjtőkön, ezekből területi átlagban 5 milliméter csapadék hullott, de lokálisan, különösen a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére 25-35 milliméter is leesett.

Csütörtökön a ciklon már északabbra helyeződik, de hatása még érezhető lesz. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a Rába vízgyűjtőjén ismét kialakulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Területi átlagban nem várhatóak nagy mennyiségek, de lokálisan bárhol leeshet nagyobb csapadékmennyiség is.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kisebb árhullám indult el a Dunán, amely a hazai szakaszon a fokozati szintektől jóval elmaradó - alacsony mederteltség melletti - tetőző értékekkel vonul le. A Tiszán is várható  kismértékű - egy méteres körüli - vízszintemelkedés, azonban továbbra - ahogy a Duna esetében is - alacsony mederteltségekre számítanak.

A Rábán és a Murán jelenleg  összesen 57 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség, valamennyi szakaszon első fokú. 

A Rába Rumnál még lassan árad, Sárvárnál is folyamatos áradás tapasztalható. A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben jelentősen fokozat alatti vízállással fog tetőzni szombat reggel.

A Murán levonuló árhullám miatt Zala megyében rendeltek el készültséget. A Mura Muraszerdahelynél szerdán egész nap gyengén áradt, csütörtök reggel már tetőzés közeli állapotban volt a folyó, néhány órán belül elindulhat a lassú apadás.  A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a Mura letenyei szakaszán másodfokot meghaladó vízállásra számítanak, a lassúbb levonulás miatt a tetőzés később várható - olvasható az OVF tájékoztatójában.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.