2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 42. héten

Ez volt a lényeg a 42. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel elkezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik – tájékoztatta az MTI-t az Oktatási Hivatal.

 

A korai szavazói hajlandóságból úgy tűnik, az idei amerikai elnökválasztás rekord magas részvétel mellett fog zajlani. Sok amerikai döntött úgy, hogy korábban adja le szavazatát, amire minden államban lehetősége van akár személyesen, akár levélben. Keddig 10,5 millió állampolgár már élt ezzel a lehetőséggel, ami abszolút rekord.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai szerint a 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyiségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, miközben az előző héten tapasztalt csökkenés több településen megállt országszerte.

 

Hungarikum lett a Magyar népmesék. A Hungarikum Bizottság elnöke, Nagy István agrárminiszter szerint a rajzfilm-sorozat széles körben, egyedülálló formában terjeszti hazánk hagyományait. A bizottság Lakiteleken megtartott ülésén egyhangúlag úgy döntött, a sorozat bekerül a hungarikumok gyűjteményébe, amely így jelenleg 76 különféle értéket számlál.

 Fotó: Nick Robertson

A hét száma: 6
A 30 éves megalakulását ünneplő Unique Ballonsport Club nyilvántartása szerint Magyarországon mindössze hat profi női hőlégballonpilóta van.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.