2024. április 28.
2010 óta ez volt a legrövidebb közgyűlés

2010 óta ez volt a legrövidebb közgyűlés

A szombathelyi közgyűlés utáni sajtótájékoztatókról jelentjük.

 

Minden frakció egyetértett abban a másnapi sajtótájékoztatókon, hogy a csütörtöki közgyűlés rövid volt, de velős. A rövidségnek egyébként az az oka, hogy egyre kevesebb ügyben dönthetnek a városi képviselők, tovább erősödik a központosítás, és így kevesebb a napirendi pont, ráadásul azok többsége is technikai jellegű.

 

Ez volt a legrövidebb közgyűlés 2010 óta

A csütörtökön reggel kezdődő közgyűlés este hat órára véget is ért, ahogyan Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) meg is jegyezte, ez volt a legrövidebb ülés 2010 óta.

Az elején volt ugyan egy rövid, de heves politikai vita, az április 8-i választások eredményéről. Erről másnap Balassa Péter (Jobbik) azt mondta, nehéz elfogadni az eredményeket, mert a választás nem volt tiszta. Példaként megemlítette, hogy ukrajnai buszok szállították Magyarországra a kettős állampolgárságú szavazókat, és volt olyan disznóól, ahová 167, külföldön élő magyar állampolgárt jelentettek be állandó lakosként, hogy szavazhassanak az egyéni választókerületi jelöltre. és hogy hivatali alkalmazottak gyűjtötték az aláírásokat.

Kijelentettem, ha csak egy ember is csalt, akkor már csalás volt a választás, amit a kormánypárt hazugságai és karaktergyilkosságai előztek meg. Ő 13 választási kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz, ezeket érdemi tárgyalás nélkül utasították el. Kijelentette, „ilyen egy megfélemlített ország”.

Megjegyezte, a következő időszakban jöhetnek váratlan fordulatok, hiszen nemsokára időközi választás lesz Szombathelyen, jövő tavasszal EP-választás, ősszel önkormányzati választás jön.

„Behozták az országos politikát a közgyűlésbe”

Lendvai Ferenc (Fidesz) a magas részvételt emelte ki, és persze kifejezte örömét az eredmény miatt. Szerinte ez az elmúlt évek sikeres munkájának köszönhető, és ezzel a szombathelyi városvezetésről is véleményt mondtak a választópolgárok.

Molnár Miklós azonban úgy vélte, rosszul döntött a városvezetés, hogy napirendi pontként tárgyalták a választási eredményeket. Így mindenki hozzászólhatott, és a politikai szereplők hozták is a kötelezőt, ha napirend előtt számoltak volna be az eredményekről, a választási bizottság elnökén kívül a polgármester és a megválasztott képviselő szólhatott volna hozzá.

Molnár szerint ezzel behozták az országos politikát a közgyűlésbe, ami nem szerencsés, hiszen itt sokkal több empátiára van szükség egymás iránt és elengedhetetlen az együttműködés is.

Puskás elindult az orbáni úton?

Persze, nem csak a választásokról beszéltek a frakcióvezetők. Balassa azzal kezdte, hogy szerinte Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) orbáni útra akar lépni, ő is úgy gondolhatja, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem amit csinál. Februárban ugyanis megígérte, hogy áprilisban visszatérnek Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatójának leváltására, de ezt mégsem tette meg.

Balassa úgy látja, hogy a SZOVA ügyében összejátszik a Fidesz, az MSZP és a Pro Savaria, a polgármester pedig zsarolás áldozata, nem tudja vagy nem akarja visszahívni a vezérigazgatót.

A jobbikos képviselő megemlítette a szombathelyi Eilos-ügyet is. Érdekesnek nevezte, hogy már kétszer elhalasztották a közbeszerzési döntést, most azt tervezik, hogy május 3-án, szerdán hirdetik ki az eredményt. Ha az Eliost hirdetik ki győztesnek, akkor mát ettől az évtől 109 millió forint lízingdíjat kell fizetni, ami 10-12 éven át tart majd, folyamatosan nö9velvő díjjal.

„A politika állatorvosi lova”

Balassa kijelentette, azért is kezdeményezte a közbeszerzési bizottság feloszlatását, mert abban most hivatali dolgozók vannak, a polgármester személyi titkára vezeti, el lehet képzelni, mennyire tudnak ellenállni a munkaadójuk utasításainak - mondta. Hangsúlyozta, Szombathelyen megfelelő a közvilágítás, a frekventált területek bővítésére külön alapot kellene létrehozni.

A hulladékszállítási gondokról azt mondta, nincs felelősük, de brutális veszteség várható a SZOVÁ-nál és a városnál. Megjegyezte, a Styl ruhagyár pedig a politika állatorvosi lova, nem véletlen, hogy senki sem akart felügyelőbizottsági tagot delegálni.

Lendvai Ferenc a fejlesztéseket emelte ki, azzal, hogy hiába állítja az ellenzék az ellenkezőjét, a városvezetésnek sok előkészített terve van, és nagy részükhöz megvannak már a források is. Felhívta a figyelmet, hogy az idén sok utat, járdát, kerékpárutat újítanak fel, többségüket ugyanabban az időszakban. Azt is reméli, hogy a hulladékszállítási viták néhány hét vagy hónap múlva megoldódnak.

(forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szombathelyi_kozgyules_utan_sajtotajekoztatok_2018_aprilis)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.