2024. április 28.
Megmutatta magát az új Orbán-kormány

Megmutatta magát az új Orbán-kormány

A hétvége eseményei gyakorlatilag előrevetítik, hogy mire számíthatunk a következő négy évben.

Az új kormány kiemelt célja az édesanyák kiemelt, a korábbiaknál is erősebb támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin hangsúlyozta: az újonnan megalakuló kormány célja, hogy még jobban támogassa a magyar édesanyákat. Kijelentette: támogatják a nőket abban, hogy édesanyává, vagy újabb gyermekeket vállalva többszörös édesanyává tudjanak válni, valamint abban is, hogy nagymamává válhassanak, és a nők 40 programnak köszönhetően élvezhessék a nagymamaságot.

A migráció kérdése sem kerül le a napirendről

A migráció problémája a következő években is meghatározza a kormányzat stratégiáját - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Origo.hu portálon vasárnap megjelent interjújában.

Hozzátette: az Európai Unió migrációval kapcsolatos terveinek, döntéseinek komoly kihatása van hazánkra, és az EU-ban - ahol a szuverenitásunk egy részét a többi tagállammal közösen gyakoroljuk - egy nagyon komoly, késhegyre menő vita zajlik éppen arról, hogy mi is legyen az uniós válasz a közelmúlt és a jövő migrációs kihívásaira. Ebben a kérdésben Magyarországnak nagyon markáns véleménye van, aminek a képviseletében a Miniszterelnökségnek is kiemelt feladata lesz - mondta.

Orbán: A Kúria elvett egy mandátumot a Fidesztől

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű borítékban érkező levélszavazatokat, hogy ne kelljen pluszmandátumot adni a Fidesznek - írta szombaton az Origo.

A hírportál a birtokába került levélre hivatkozva közölte: a Kúria tudott arról, hogy a kérdéses levélszavazatok érvénytelenítésével a Fidesz-KDNP elveszít egy képviselői helyet a május 8-án alakuló Országgyűlésben.

Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, "miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól"; a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához - ismertette Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját sajtófőnöke, Havasi Bertalan a PestiSrácok.hu hírportálnak.

A miniszterelnök sajtófőnöke ismertette Orbán Viktor álláspontját: "a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához" - nyilatkozta.

Köszönetet mond a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként levélben mond köszönetet azoknak, akik éltek demokratikus jogukkal, és részt vettek az április 8-i választáson - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap az MTI-vel.

A küldeményt a külhoni magyarok és azok a Magyarországon élő állampolgárok kapják meg, akik korábban hozzájárultak ahhoz, hogy a kormány kapcsolatot tartson velük - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a miniszterelnök levelében a választással kapcsolatban azt írja: Magyarország úgy határozott, hogy nem akar bevándorlóországgá válni, minden eszközzel fenn akarja tartani biztonságát és kultúráját. Orbán Viktor a levélben azt is kijelenti, hogy minden lehetséges eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok akaratának - tették hozzá.

Ideológiai front Brüsszellel

A Fidesz több tiszteletet vár Brüsszeltől a kommunizmus áldozatainak - jelentette ki Deutsch Tamás, a kormánypárt európai parlamenti (EP) képviselője szombaton Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt.

A politikus újságíróknak azt mondta: megdöbbenésüknek és felháborodásuknak kell hangot adniuk amiatt, hogy az Európai Bizottság elnöke "nyíltan ünnepli a kommunizmus szellemi atyját".

Deutsch Tamás emlékeztetett, Jean-Claude Juncker részt vett a Karl Marx születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Átalakul a Miniszterelnökség

Új feladatokat kap és új szervezeti egységekkel bővül a Miniszterelnökség a hamarosan megalakuló kormányban - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség következő tárcavezetője a mandiner.hu szombaton megjelent interjújában. Ismertette, hogy a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára Janó Márk, parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese pedig Orbán Balázs lesz.

A Miniszterelnökséghez fognak tartozni az európai uniós ügyek és a kapcsolattartás az európai intézményekkel, az uniós kérdésekkel pedig havi rendszerességgel foglalkoznak majd a kormányülések is - tette hozzá.

Ismertetése szerint az uniós ügyekért a Miniszterelnökségen belül Takács Szabolcs és Varga Judit államtitkárok felelnek.

Elmondta: Budapestért és az agglomerációért felelős új szervezeti egységet Fürjes Balázs irányítja, a Modern Városok Programot és az újonnan induló Modern Falvak Programot pedig Gyopáros Alpár vezeti.

Hozzátette, hogy továbbra is a Miniszterelnökség felügyeli a teljes területi közigazgatást Tuzson Bence irányításával, emellett a tárca tájékoztatja a jövőben is a sajtót a kormányülésekről. 

Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter továbbra is elsősorban miniszterelnöki kabinetfőnökként dolgozik, a napi kormányzati munka szervezéséért, a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért felelős Miniszterelnöki Kormányiroda élére pedig Bíró Marcell államtitkár kerül - mondta.

Fókuszban marad a sport

A kormányzati sporttámogatás és -irányítás szükségességéről is beszélt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Magyar Sport Napja alkalmából. "A magyar kormány felismerte, hogy szükség van a sport iránt elkötelezett kormányzati támogatásra és irányításra, hiszen mind az amatőr, mind a hivatásos sport rendkívül fontos szerepet játszik a társadalom életében. A sportba történő befektetés segítséget nyújt nekünk egy egységes és befogadó társadalom felépítéséhez, az akadályok leküzdéséhez, és képessé tesz bennünket egymás tiszteletére és elfogadására" - hangsúlyozta az MTI-nek a politikus.

(MTI)

Megosztás