2024. december 3.
Hétvégén végre visszatér a Gourmet

Hétvégén végre visszatér a Gourmet

Két év „koplalás” után idén újra végigkóstolhatjuk az OTP Bank Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat.

A helyszín továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris, az időpont pedig május 27-29. „2020 tavaszán még lelkesen készültünk a jubileumi, 10. fesztiválra, amelynek témája, rendhagyó módon, az örökség lett volna – meséli Nemes Richard, a Gourmet főszervezője. – Sajnos azonban ezt, az ismert okokból, le kellett mondanunk, mint ahogy a 2021-es fesztivált sem tudtuk megvalósítani. 2022-ben így onnan folytatjuk, ahol két éve abbahagytuk. A Gourmet idén is ugyanúgy jubilál, hiszen ez lesz a 10. rendezvény és a kulcsszó is marad az örökség. Ennek jegyében arra kértük a kiállító éttermek séfjeit, hogy személyes recepteket, ételeket vegyenek majd elő, megfűszerezve azokat saját történeteikkel” – tette hozzá a főszervező.

 

 

Gerendai Károly, a Gourmet megálmodója elmondta: „Nehéz időszak volt a hazai gasztronómia számára az elmúlt két év, sokan bezártak és az újrakezdés is rengeteg nehézséget okoz. A Fesztivált azzal a céllal hívtuk életre annak idején, hogy a minőségi gasztronómiát a szélesebb hazai közönséggel is megismertessük. Az elmúlt időszak, a turizmus jelentős visszaesése azt erősítette meg, hogy mennyire fontos a hazai közönség, milyen nagy szükség van a magyar látogatókra ahhoz, hogy az itthoni gasztronómia kiváló képviselői talpon tudjanak maradni.”

 

Az egreses töltöttkáposzta eredete
„Az örökség számomra a családi múltat, a családi hagyományokat jelenti” – mondja Mautner Zsófia, gasztronómiai szakíró, aki a Gourmet fesztiválok mindegyikén részt vett, mint műsorvezető, és így lesz ez idén is. Zsófi anyukája az Alföldről származik, onnan jött a falusi lét szeretete, apukája tősgyökeres budapesti, így apjától a „városi, hétköznapi” főzést hozta. „Akkor jöhettek az öccsével együtt ki a konyhába zöldséget pucolni, ha jól viselkedtek” – emlékszik vissza Zsófi apukája. Azt pedig, hogy mit hagy örökül a szakíró és honnan az egreses töltött káposzta öröksége, megtudhatjuk ebből a kisfilmből.

Megosztás