2024. április 19.
Ez volt a lényeg a 14. héten

Ez volt a lényeg a 14. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy miután előző nap telefonon egyeztetett Putyin orosz elnökkel, Magyarország hajlandó rubelban fizetni az orosz importgázért. Az Európai Bizottság szerint ez az Oroszország elleni szankciók megsértését jelentené.

 

Pénteken délután felszálltak a magyar Gripenek, mert a paksi atomerőmű három kilométeres, tiltott légterébe repült egy osztrák kisrepülőgép – közölte az atomerőmű kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban - jelentette ki pénteken Emmanuel Macron francia államfő. Ez egybevág azzal, amit néhány nappal ezelőtt az amerikai hírszerzés közölt.

 

A tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást. „Magyarország ugyan nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában” – nyilatkozta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell.

 

Szombaton megtörtént a határon túli magyarok levélben leadott, illetve a külföldön tartózkodók külképviseleteken abszolvált voksainak az összeszámolása: a levélszavazatok esetében a kormánypártok taroltak 247.957 szavazatot szereztek meg a 268.766 érvényes szavazatból.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

A hét száma: 10
A következő tíz évre tiltották ki az Oscar-gálákról és a Filmakadémia többi eseményéről Will Smith-t, aki megütötte a 94. díjátadó színpadán Chris Rockot. A Filmakadémia erről egy online megbeszélésen döntött pénteken.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.