2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 21. héten

Ez volt a lényeg a 21. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek összefoglalója.

Joe Biden hétfőn egyértelműen kinyilvánította, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonai segítséget nyújtana Tajvannak, ha Kína megpróbálná erővel bekebelezni. Annak nyomatékosítására, hogy nem csak fegyverszállításokról és hírszerzési támogatásról lenne szó – mint jelenleg Ukrajna esetében – az amerikai elnök a japán miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján, újságrói kérdésre kijelentette: hajlandó lenne továbbmenni és katonai erőt alkalmazni Tajvan megvédése érdekében.

 

Borut Pahor szlovén államfő hétfőn hivatalosan is Robert Golobot, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) elnökét jelölte kormányfőnek, miután a pártok megállapodtak az új balközép kormány létrehozásáról – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

 

Az ünnepi hétvégét fegyveres tragédiák sora árnyékolta be az Egyesült Államokban. A legsúlyosabb eset San Antonióban történt, ahol egy fegyveres tinédzser 19 iskolást és 2 tanárt ölt meg. A helyszínre látogató Joe Biden megígérte a gyászolóknak, hogy tenni fog a szabad fegyverviselés ellen.

 

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról – közölte a társaság csütörtökön. Ezzel mintegy 35 000 lakossági és 3000 vállalati ügyfél kerül a bankhoz. 

 

Hosszas betegség után, 81 éves korában elhunyt Haumann Péter.

 

A Momentum küldöttgyűlése Gelencsér Ferencet választotta meg a párt új elnökévé. Az eddigi pártelnök, Donáth Anna nem indult újra, édesanya lesz.

 

Tizennegyedszer lett a Real Madrid a bajnokok bajnoka, miután szombat este megnyerte a Liverpollal szemben a párizsi BL-döntőt. Mint ismeretes, az eseménynek Szentpétervár adott volna otthont, de Ukrajna megtámadása miatt elvették a rendezés jogát az orosz várostól.

 

A hét száma: 220
Csak az idei évben kétszázhúsznál több tömeggyilkosság történt az Államokban. Az az incidens minősül tömeggyilkosságnak, amiben minimum 4 ember hal meg egy azon erőszakos cselekmény következtében.    

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.